News – Photos – Videos

Τι είναι το πορτοκαλί κρασί;

Τι είναι το πορτοκαλί κρασί;

Το πορτοκαλί κρασί ή αλλιώς “κεχριμπαρί κρασί” ή “λευκό κρασί που έχει υποστεί ζύμωση”, είναι γίνει ένα αρκετά δημοφιλές είδος κρασιού τα τελευταία χρόνια. Παρά την αύξηση της δημοφιλίας του ανάμεσα στους κύκλους των οινοπαραγωγών, υπάρχουν και πολλά αναπάντητα ερωτήματα που το περιβάλλουν. Το πορτοκαλί κρασί είναι θα λέγαμε παραπλανητικό.

Δεν είναι ένα κρασί φτιαγμένο από πορτοκάλια (όπως πολλοί μπορεί να φαντάζεστε), ούτε παραπέμπει στο λεγόμενο κοκτέιλ Mimosa, που αποτελείται από το συνδυασμό χυμό πορτοκαλιού και αφρώδες οίνου. Το πορτοκαλί κρασί είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Και επειδή δώρα για Χριστούγεννα αυτομάτως για πολλούς μπορεί να σημαίνει η αγορά και ενός καλού κρασιού, το πορτοκαλί κρασί πιθανόν να αποτελέσει το ξεχωριστό δώρο που αναζητούσατε. Πάμε όμως να μάθουμε περισσότερα γι αυτό.

Τι είναι το πορτοκαλί κρασί;

Παρά το όνομά του, το πορτοκαλί κρασί δεν είναι φτιαγμένο από πορτοκάλια προφανώς – είναι φτιαγμένο από σταφύλια. Αρχικά όμως ας κάνουμε μια απαραίτητη διευκρίνιση για τον τρόπο παρασκευής των κρασιών. Τα κόκκινα κρασιά παρασκευάζονται με ζύμωση του χυμού των κόκκινων σταφυλιών με τη φλούδα τους. Αυτό δίνει στο κρασί το κόκκινο βαθύ χρώμα του. Κατά την παραγωγή των λευκών κρασιών όμως, η φλούδα των σταφυλιών αφαιρείται πριν τη ζύμωση. Τα πορτοκαλί κρασιά παρασκευάζονται από τα ίδια σταφύλια με τα λευκά κρασιά, με τη μόνη διαφορά ότι ζυμώνονται μαζί με τη φλούδα τους. Αυτό είναι που δίνει στο κρασί το πορτοκαλί του χρώμα.

Το πορτοκαλί κρασί με λίγα λόγια ανήκει στη συγκεκριμένη κατηγορία κρασιών, όπου η φλούδα του σταφυλιού και τα κουκούτσια του αφήνονται να ζυμωθούν με το χυμό του. Οι αποχρώσεις αυτών των κρασιών κυμαίνονται από ανοιχτό κίτρινο έως ροζ-πορτοκαλί. Το χρώμα εξαρτάται από το πόσο καιρό αφήνεται η φλούδα να ζημώσει μαζί με το χυμό. Γι’ αυτό μπορεί να δείτε πορτοκαλί κρασιά που είναι πιο κοντά στην απόχρωση του λευκού, όπως και πορτοκαλί κρασιά με πιο λαμπερό πορτοκαλί χρώμα.

Τι γεύση έχει το πορτοκαλί κρασί;

Η γεύση του πορτοκαλιού κρασιού παραπέμπει στη γεύση του καρυδιού και του φουντουκιού θα έλεγε κανείς, η οποία προέρχεται από την επιπλέον οξείδωση του κρασιού κατα την παραγωγή του. Όμως δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη γεύση του πορτοκαλιού κρασιού, διότι ο χρόνος της ζύμωσής του θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και την τελική του γεύση. Αλλά συνήθως περισσότερη ζύμωση, σημαίνει πιο έντονη και πλούσια γεύση στο κρασί.

Ποιος είναι ο ιδανικότερος τρόπος για να πιείτε το πορτοκαλί κρασί; Τι φαγητό συνδυάζεται με αυτό;

Το πορτοκαλί κρασί είναι καλύτερο όταν το σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου σε σύγκριση με το αντίστοιχο λευκό, που σερβίρεται πιο κρύο. Ούτε λόγος λοιπόν για σερβίρισμα μέσα σε κουβά με πάγο. Όσο πιο ζεστό είναι, τόσο περισσότερο θα αποκαλυφθεί η “προσωπικότητα” του κρασιού αυτού.

Το πορτοκαλί κρασί έχει την οξύτητα ενός λευκού κρασιού, συνδυασμένο με το σώμα και τη δομή ενός κόκκινου κρασιού, το οποίο σημαίνει πως συνδυάζεται με ένα ευρύ φάσμα τροφίμων. Προτείνεται όμως να συνδυάσετε το πορτοκαλί σας κρασί με έντονες γεύσεις, διότι ως στεγνά και αλμυρά σε γεύση κρασιά, συνδυάζονται εκπληκτικά με κάθε είδους πικάντικο φαγητό.

Επίσης εάν κάνετε το εξής ερώτημα στον εαυτό σας: “Πως μπορώ να κοιμάμαι καλύτερα το βράδυ;”, τότε το πορτοκαλί κρασί θα σας δώσει τη λύση. Με ένα ή δύο ποτήρια από αυτό σπάνιο κρασί, θα έχετε καταφέρει να ανακτήσετε το χαμένο σας ύπνο και την πολυπόθητη ξεκούρασή σας.

Που μπορείτε να αγοράσετε το πορτοκαλί κρασί;

Το πορτοκαλί κρασί είναι ένα σχετικά σπάνιο κρασί που απαιτεί αρκετό χρόνο και κόπο για να παραχθεί, το οποίο όμως παράγεται και εδώ στη χώρα μας, επιτυχημένα μέσω του κρασιού Ροδίτη του Κτήματος Τάτση, του ΜΕΤΑ της Πιερείας Ερατείνης και του Orange του Ανατολικού Αμπελώνα, όλα τους κρασιά τα οποία μπορείτε να βρείτε σε μια κάβα ποτών με την πληρέστερη Wine List της Ελλάδας. Και επειδή δεν είναι τόσο ευρέως διαδεδομένο, πιθανόν να το συναντήσετε μόνο σε επιλεγμένα εστιατόρια και κάβες, με την τιμή του όμως να είναι πολύ προσιτή – κοστίζει όσο ένα καλό μπουκάλι κόκκινο ή λευκό κρασί. Εσείς είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε αυτό το σπάνιο και ιδιαίτερο κρασί;