Alexa
Σήμερα Εορτάζουν
Ευσέβιος, Ευσεβεία, Ζηνάς

Ορθόδοξη Θρησκευτική Εορτή

Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο

Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο

Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο

Το γάλα που χρησιμοποιούσαν παραδοσιακά για το φίνο αυτό γλύκισμα ήταν πρόβειο ή πρόβειο ανάμικτο με κατσικίσιο. Αν δεν βρείτε τέτοιο γάλα, θα χρησιμοποιήσετε το παστεριωμένο του εμπορίου, αλλά για να έχει επιτυχία η υφή της γαλατόπιτας θα χρειαστεί να το ανακατέψετε με κρέμα γάλακτος.

Υλικά

3 λίτρα γάλα πρόβειο (ή 2 λίτρα γάλα πλήρες και 1 λίτρο κρέμα γάλακτος)
1½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
½ φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
1½ φλιτζάνι ζάχαρη
6 αβγά
2 βανίλιες
ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο ή γάλακτος

Για το πασπάλισμα

ζάχαρη κρυσταλλική

κανέλα

Διαδικασία

Βρέχετε μια κατσαρόλα με νερό. Μέσα σε αυτή βράζετε το γάλα με μισό φλιτζάνι από τη ζάχαρη μαζί με το ξύσμα λεμονιού και το βούτυρο.

Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνετε σαν βροχή το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Όταν αρχίσει να πήζει, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170οC στις αντιστάσεις. Χτυπάτε τα αβγά μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια και προσθέτετε το μίγμα στη χλιαρή κρέμα. Ανακατεύετε ζωηρά με το σύρμα και ρίχνετε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί.

Ψήνετε τη γαλατόπιτα στον φούρνο για 45-50 λεπτά. Τη σερβίρετε κρύα, πασπαλισμένη με ζάχαρη και κανέλα.

Για να μη μυρίζει αβγό η γαλατόπιτα, καλό είναι να χτυπήσετε τα αβγά με τη ζάχαρη στο μπλέντερ επί 10-15 λεπτά, πριν τα ανακατέψετε με το υπόλοιπο μίγμα.

Θα δοκιμάσετε αν έχει ψηθεί η κρέμα βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού. Αν βγει καθαρή, η γαλατόπιτα είναι έτοιμη.

Πηγή: Olivemagazine.gr/

Copyright © 2015 FeelFamous.gr, All rights Reserved. Designed and Developed with by Squared Circle Advertising Squared Circle

Now on Air @ FeelFamous Radio