News – Photos – Videos

Κορονοϊός: Οι αριθμοί απαντούν στο αν θα γίνουμε Ιταλία

Κορονοϊός: Οι αριθμοί απαντούν στο αν θα γίνουμε Ιταλία

Η σύγκριση των αριθμών κρουσμάτων και νεκρών Ιταλίας – Ελλάδας, ο ρυθμός αύξησης, η χρονική στιγμή που πάρθηκαν τα μέτρα στις δύο χώρες και η πιο κρίσιμη εβδομάδα…

Πώς μπορούσε κανείς να φανταστεί πριν λίγους μήνες πως εν έτει 2020 η ανθρωπότητα θα αντιμετώπιζε τόσα πολλά και σοβαρά προβλήματα εξαιτίας ενός ιού με συμπτώματα κοινής γρίπης. Πως θα θρηνεί ήδη 5.821 ψυχές. Πως κάποιοι δίπλα μας δεν θα μπορούσαν να σταθούν στο πλευρό των αγαπημένων τους στις τελευταίες τους στιγμές. Πως εμείς οι ίδιοι θα κλεινόμασταν στα σπίτια μας μέχρι νεοτέρας.

Μόλις την Παρασκευή, ο Π.Ο.Υ ανακοίνωσε πως η Ευρώπη βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού. Τα κράτη το ένα πίσω από το άλλο παίρνουν ολοένα και αυστηρότερα μέτρα για να περιορίσουν την κατάσταση και να μην γίνουν… Ιταλία. Αυτό φοβούνται άπαντες καθώς η γειτονική χωρά μετρά ήδη 21.157 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 1.441 νεκρούς.

Υπάρχει κίνδυνος να χαθεί ο έλεγχος και η Ελλάδα να μετατραπεί σε Ιταλία; Γιατί ο επιδημιολόγος Σωτήρης Τσίοδρας, δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα αν θα γίνουμε Ιταλία και γιατί άφησε να εννοηθεί ότι σε μία εβδομάδα θα μπορεί να απαντήσει. Γιατί είναι κρίσιμη αυτή η εβδομάδα, σε σχέση και με το ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων στην Ιταλία; Τι λένε οι αριθμοί της Ελλάδας και της Ιταλίας αν τους παραθέσεις σε αντιστοιχία; Το Reader.gr έχει τις απαντήσεις.

Αφού διευκρινίσουμε πως τα κρούσματα και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα, πάμε να δούμε μέρα με τη μέρα πως εξελίχθηκε ο ιός σε Ελλαδα και Ιταλία μέσω των επίσημων αριθμών που έδωσαν οι δυο χώρες. Προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα, αλλά και ερωτήματα, όλα σε συνάρτηση με ένα σωρό αστάθμητους παράγοντες , με ποιον σημαντικό από αυτούς τα μέτρα, τη χρονική διάρκεια που πάρθηκαν και την αυστηρότητα τους.

Πριν απο ακριβώς έναν μήνα, λοιπόν, ξεκίνησαν τα πάντα στην Ιταλία. Στις 15 Φλεβάρη επιβεβαιώνονται τα πρώτα 3 κρούσματα στη κωμόπολή Κοντόνιο, στη Λομβαρδία.

Μια εβδομάδα μετά τα πρώτα κρούσματα η Ιταλία καταγράφει τον πρώτο νεκρό, αλλά δεν είχε παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο μέχρι τότε στη γείτονα. Κανείς δεν φανταζόταν ή δεν ήθελε να φανταστεί αυτό που ερχόταν.

Στις 26 Φεβρουαρίου όταν η Ιταλία έχει πλέον 470 κρούσματα και 12 νεκρούς, επιβεβαιώθηκε το πρώτο περιστατικό στην Ελλάδα. Μια 38χρονη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, που είχε επισκεφθεί πρόσφατα τη Βόρεια Ιταλία, ήταν θετική και έγινε δεκτή στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Δυο μέρες πριν, την 9η μέρα από τα πρώτα δικά της κρούσματα η Ιταλία βάζει σε καραντίνα την περιοχή της Λομβαρδίας. Το μέτρο δεν έχει κανέναν κρατικό έλεγχο. Οι Ιταλοί για να αποφύγουν την καραντίνα φεύγουν με κάθε τρόπο από την περιοχή με δραματικές συνέπειες.

Με την επιβεβαίωση του δεύτερου και του τρίτου κρούσματος στην Ελλάδα, ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας παίρνει το πρώτο μέτρο ακυρώνοντας όλα τα αποκριάτικα γεγονότα σε όλη την Ελλάδα. Στο μεταξύ στην Ιταλία τα κρούσματα και οι νεκροί πολλαπλασιάζονται με γοργούς ρυθμούς.

Η πρώτη εβδομάδα στην Ελλάδα ολοκληρώνεται με 7  κρούσματα. Στο αντίστοιχο διάστημα η Ιταλία είχε 21, ωστόσο πρόκειται για μια χώρα 60 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Στις 6 Μαρτίου κλείνουν τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα θέατρα και οι  κινηματογράφοι στις τρεις πληγείσες περιοχές (Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου), ενώ οι αθλητικές δραστηριότητες αποφασίζεται να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.

Αφού τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τις 10.000 ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, αποφασίζει ουσιαστικά να βάλει σε καραντίνα όλη τη χώρα. Είναι φανερό ότι έχει καθυστερήσει υπερβολικά. Η δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκαν, υπό τον τίτλο «Εγώ μένω σπίτι», πρωτίστως απαγορεύει τις εσωτερικές μετακινήσεις πολιτών από την μία περιοχή στην άλλη (παρά μόνο για έκτακτες καταστάσεις όπως επείγοντα θέματα υγείας ή για επαγγελματικούς λόγους και μόνο εάν υπάρχει σχετική αιτιολόγηση), σταματούν οι αγώνες ποδοσφαίρου, σχολεία και Πανεπιστήμια θα μείνουν κλειστά. Την ίδια μέρα η ελληνική Πολιτεία, έχοντας μόλις 90 κρούσματα, αποφασίζει να κλείσει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων. Μέσα στις επόμενες τρεις μέρες έκλεισαν επίσης παιδότοποι, θέατρα, κινηματογράφοι, αθλητικές εγκαταστάσεις, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης, μουσεία και γυμναστήρια.

Η Ιταλία που είχε το πρώτο κρούσμα 11 μέρες πριν την Ελλάδα, είναι πασιφανές πως υποτίμησε την κατάσταση και δεν έδειξε αντανακλαστικά αργώντας πολύ να πάρει μέτρα. Την ίδια ώρα η ατομική ευθύνη των Ιταλών κρίθηκε τουλάχιστον τις πρώτες δύο εβδομάδες κατώτερη των περιστάσεων. Παρά τις συστάσεις, ο κόσμος επέμενε να βγαίνει έξω και να μη περιορίζει τις συναναστροφές του. Κάτι ανάλογο με αυτό που βλέπαμε χτες στην Ελλάδα με τον κόσμο να σχηματίζει ουρές σε σουπερμάρκετ και παραλίες αγνοώντας επιδεικτικά τις εκκλήσεις των ειδικών.

Πριν 20 μέρες η Ιταλία των 60 εκατομμύριων είχε ένα παραπάνω επιβεβαιωμένο κρούσμα από όσα έχει σήμερα η Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων. Απολύτως ξεκάθαρη εικόνα δε μπορούμε να έχουμε, κυρίως γιατί δεν γνωρίζουμε τον αριθμό των πραγματικών κρουσμάτων, αλλά και γιατί το διάστημα στην Ελλάδα είναι σχετικά μικρό, ωστόσο από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα φαίνεται πως ο ρυθμός αύξησης στην Ιταλία είναι σημαντικά μεγαλύτερος από ότι στη χώρα μας. Το 6,8 % των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην γειτονική χώρα χάνει τη ζωή του, την ώρα που στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ανέρχεται μόλις στο 1,3%. Ωστόσο δεν πρόκειται απλά για μαθηματικά αλλά για μια συνθήκη που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Οι Ιταλοί σίγουρα δεν το πρόλαβαν και η κατάσταση ξέφυγε, στην Ελλάδα φαίνεται ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, αλλά είναι νωρίς για να μιλήσει κανείς με σιγουριά. Γι’ αυτό άλλωστε ο επιδημιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας επί της ουσίας χθες απάντησε στο ερώτημα για το αν θα γίνει και η Ελλάδα σαν την Ιταλία, με τη φράση «ρωτήστε με σε μία εβδομάδα που θα ξέρω…».

Το παράδειγμα είναι πρόσφατο και κοντινό. Αν δεν θέλουμε να γίνουμε… Ιταλία ας παραδειγματιστούμε από τα λάθη που έκαναν αυτοί, ας προσέξουμε αυτή την κρίσιμη εβδομάδα. Δεν θα μας… παρεξηγήσουν οι γείτονες, ας είμαστε ούνα φάτσα, ούνα ράτσα κάποια άλλη φορά…