News – Photos – Videos

5 Συνηθισμένες ηλεκτρολογικές ερωτήσεις

5 Συνηθισμένες ηλεκτρολογικές ερωτήσεις

Η σωστή και αξιόπιστη ενημέρωση των ανθρώπων σχετικά με τις ηλεκτρολογικές τους επιλογές, έχει ιδιαίτερο βάρος και πάντοτε αυτές οι πληροφορίες θα πρέπει να είναι προσβάσιμες σε όλους, ειδικά όταν έχουν άμεση σχέση με την ασφάλεια, την ποιότητα και τον φωτισμό του σπιτιού τους.

Είτε αντιμετωπίζετε κάποιο ηλεκτρικό πρόβλημα στο σπίτι είτε έχετε την περιέργεια να ενημερωθείτε για τον τρόπο σωστής διατήρησης των ηλεκτρικών κυκλωμάτων στο σπίτι σας, είναι θετικό να γνωρίζετε τις απαντήσεις σε ορισμένα από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα για τη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος.  Γι αυτόν τον λόγο, δημιουργήσαμε αυτή τη λίστα με τις 5 πιο συχνές ηλεκτρολογικές ερωτήσεις σχετικά την οικιακή χρήση της ηλεκτρική ενέργειας:

1. Τι σημαίνει βραχυκύκλωμα;

Στα περισσότερα ηλεκτρικά συστήματα, υπάρχει ένα θερμό καλώδιο που μεταφέρει στο εσωτερικό του το ηλεκτρικό ρεύμα. Ένα βραχυκύκλωμα συμβαίνει όταν αυτό το καλώδιο γειωθεί. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν ένα καλώδιο ξεφτίσει, χαλαρώσει ή εκτεθεί από τη χρόνια χρήση του, προκαλώντας την εκτροπή του ηλεκτρικού ρεύματος. Τα βραχυκυκλώματα μπορούν να προκαλέσουν θερμότητα και σπινθήρες και είναι συνήθως επικίνδυνα, αλλά ένα ενημερωμένο και μοντέρνο ηλεκτρικό σύστημα θα προκαλέσει την αυτόματη διακοπή λειτουργίας του διακόπτη, με την εμφάνιση αυτών των προβλημάτων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση,  ένα επαγγελματίας ηλεκτρολόγος θα μπορέσει να σας βοηθήσει.

2. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μιας ασφάλειας και ενός διακόπτη;

Η ασφάλεια και ο διακόπτης βρίσκονται σε θέση να ολοκληρώσουν το ίδιο έργο. Όταν εντοπιστεί ένα σφάλμα στο ηλεκτρικό κύκλωμα, και οι δύο συσκευές θα μπορέσουν να διακόψουν τη ροή της ηλεκτρικής ενέργειας. Ενώ οι ασφάλειες αχρηστεύονται και πρέπει να αντικαθίστανται κάθε φορά που κάνουν τη δουλειά τους, ένας διακόπτης μπορεί απλά να αναστραφεί μόλις επιλυθεί το ηλεκτρολογικό πρόβλημα.

3. Τι είναι οι διακόπτες κυκλώματος γείωσης (πρίζες GFCI);

Οι διακόπτες κυκλώματος γείωσης (πρίζες GFCI) είναι ειδικές πρίζες που διακόπτουν την ροή του ρεύματος στην περίπτωση ύπαρξης υγρασίας, για την αποφυγή ηλεκτροπληξίας. Ανιχνεύουν διακυμάνσεις σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα και διακόπτουν την παροχή ρεύματος εάν εμφανιστεί κάποια μεταβολή. Αυτοί οι διακόπτες υπάρχουν συνήθως σε μπάνια, κουζίνες, γκαράζ και εξωτερικές εφαρμογές και παρατηρούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ιταλία . Διαθέτουν ένα μικρό κουμπί που σας επιτρέπει να επαναφέρετε εύκολα την πρίζα εάν αποσυνδεθεί.

4. Γιατί τρεμοπαίζουν τα φώτα του σπιτιού μου;

Εάν τα φώτα σας τρεμοπαίζουν συχνά σε όλο το σπίτι σας ή μόνο σε ένα φωτιστικό, θα πρέπει πάντα να απευθύνεστε στον ηλεκτρολόγο σας. Εάν δεν γνωρίζετε κάποιον ηλεκτρολόγο, μπορείτε να αναζητήσετε κάποιον στις μηχανές αναζήτησης, όπου οι κορυφαίοι επαγγελματίες θα εμφανιστούν μπροστά σας, χρησιμοποιώντας υπηρεσίες SEO για να προβάλουν την επιχείρησή τους σε σας.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα φώτα τρεμοπαίζουν λόγω ενός παλαιωμένου ηλεκτρικού συστήματος, το οποίο και θα πρέπει να αντικατασταθεί. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να είναι ένα χαλαρό καλώδιο, μια ανεπαρκής τροφοδοσία ρεύματος ή κάποια άλλη συσκευή σε ένα κύκλωμα που αντλεί υπερβολική ισχύ. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλύτερο να διαγνωστεί το πρόβλημα από έναν εξουσιοδοτημένο ηλεκτρολόγο.

5. Πώς μπορώ να ελέγξω εάν ο ηλεκτρικός πίνακας μου είναι μη ασφαλής;

Ο γρηγορότερος και πιο αξιόπιστος τρόπος για να μάθετε εάν ένας ηλεκτρικός πίνακας δεν είναι ασφαλής είναι να καλέσετε έναν ηλεκτρολόγο. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε την επωνυμία του και να αναζητήσετε πληροφορίες στο Διαδίκτυο. Οι ηλεκτρικοί πίνακες που έχουν εγκατασταθεί στο παρελθόν και είναι άνω των 20 χρόνων, συνήθως πρέπει να υποστούν αντικατάσταση.