Σε 1400 υπολογίζει το υπουργείο περιβάλλοντος τα εγκαταλελειμμένα κτίρια στην Αθήνα εκ των οποίων τα 600 είναι χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα.
O υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Δημαράς υποστήριξε ότι τα κτίρια αυτά αποτελούν μια ωρολογιακή βόμβα για την ζωή της πόλης.
Ανέφερε ότι η πολιτεία και η τοπική αυτοδιοίκηση έχει την υποχρέωση να παρέμβει άμεσα για να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση. Tα εγκαταλελειμμένα και επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια , εάν δεν γίνουν δραστικές και συντονισμένες ενέργειες, είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν ραγδαία.
Η πολιτεία και η τοπική αυτοδιοίκηση έχει την υποχρέωση να παρέμβει άμεσα για να ανατρέψει αυτήν την ζοφερή κατάσταση. Οποιαδήποτε όμως λύση παρεμποδίζεται από την πολυπλοκότητα των σχετικών πολεοδομικών, αστυνομικών κ.α διατάξεων. Κυρίως όμως από την απουσία ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου διαχείρισης του προβλήματος.
Από τον Σεπτέμβριο,
έχει συσταθεί Ομάδα Εργασίας για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου αστικών αναπλάσεων, που εργάζεται πυρετωδώς. Προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο, επιχειρησιακό θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την αστική αναζωογόνηση και τον επανασχεδιασμό των πόλεων. Κομβικό μέρος αυτής της προσπάθειας είναι η διαχείριση, προστασία και αξιοποίηση τόσο των Εγκαταλελειμμένων κτιρίων όσο και ειδικά των Διατηρητέων εξ αυτών. Όλοι οι συναρμόδιοι φορείς θα συστρατευθούν σε αυτή την προσπάθεια, με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και την ιστορία . Άλλωστε, αυτή η συλλογική προσπάθεια, αποτελεί και μια χρυσή ευκαιρία – αλλαγή παραδείγματος – για υπερβάσεις και τομές με την μίζερη και ζοφερή πραγματικότητα.
Μια χρυσή ευκαιρία για να εργαστούμε όλοι αρμονικά για την εξασφάλιση αειφορίας και ανθεκτικότητας για τις πόλεις και την κοινωνία μας.
Πηγή