News – Photos – Videos

DJing: Μετά την πανδημία, τι;

DJing: Μετά την πανδημία, τι;

‘Οπως σχεδόν σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, έτσι και στον χώρο της μουσικής βιομηχανίας, με την έλευση της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, τα πάντα πήραν την κάτω βόλτα και το σημαντικότερο ερώτημα είναι, τι γίνεται την όποια επόμενη ημέρα που θα επανέλθουμε – όπως επανέλθουμε…

Η αλήθεια είναι πως πολλά δεν θα είναι ίδια και πόσο μάλλον αντίστοιχα καν…
Δεν είναι ότι το βλέπουμε απαισιόδοξα το θέμα, απλά κυριολεκτικά, ψυχρά και αντικειμενικά θα υπάρχουν θετικά και αρνητικά πρόσημα στην επιστροφή!

Το επάγγελμα του δισκοθέτη όπως φορολογικά τοποθετείτε στο taxis, έχει ήδη υποστεί μια ανεπανόρθωτη οικονομική ζημιά. Είναι εκατοντάδες – μην πω χιλιάδες ήδη – οι Έλληνες DJs που πουλάνε σε αγγελίες, όπως – όπως εξοπλισμό και dj gadgets για να μπορέσουν να αντέξουν λίγο περισσότερο τις συνθήκες αναδουλειάς και αδιεξόδου στην εστίαση.

Όπως συμβαίνει όμως σε όλες τις κρίσεις, για όλες τις δύσκολες στιγμές πρέπει να πρυτανέψει η ψυχραιμία, η σύνεση, η επαγγελματική ευσυνηδησία και η απόφαση για το πως συνεχίζεις την πορεία ως DJ …. ή και μη!

Τα (+) της κρίσης της πανδημίας

 • Μην σταματάς να δουλεύεις. Είναι η κατάλληλη περίοδος να δουλέψεις παραγωγικά και χωρίς την πίεση του χρόνου την προσωπική σου εικόνα, με ότι αυτό συνεπάγεται….
 • Δούλεψε την δισκοθήκη σου, βελτίωσε την τεχνική σου, διάβασε κι εφάρμοσε νέους τρόπους παιξίματος ή και οργάνωσης της δουλειάς / μουσικής σου.
 • Γράψε μουσική, στείλε demos σε δισκογραφικές, εκμεταλεύσου κάθε πιθανή πηγή γνωριμίας
 • Δούλεψε πολύ την social εικόνα σου, μίλα με κάποιον επαγγελματία του χώρου και προσάρμοσε τεχνικές αρετές που θα σε απογειώσουν
 • Κάνε κονέ με web ή και FM σταθμούς και προσπάθησε να περάσεις τα σετ ή την ιδέα σου! Σε τέτοιους καιρούς απραγίας η κάθε μορφή promotionγια να ακούγεται το όνομά σου είναι πηγή μεταχρονισμένων #εσόδων
 • Προχώρησε σε περιποιημένα livestream sessions, όχι από την κουζίνα, το σαλόνι ή την τουαλέτα! Σέταρε την ιδέα, ασχολήσου, βρες ωραίο led φωτισμό ή κι αν δεν το έχεις απευθύνσου σε εξιδεικευμένους επαγγελματίες (όπως π.χ. τους συνεργάτες μας https://www.easystream.gr/) και βγάλε live μέχρι κι από το everest!
 • Θα υπάρξει ένα τεράστιο ξεκαθάρισμα σε νούμερα, κυριολεκτικά… όσο και μεταφορικά! Είναι χιλιάδες αυτοί που κατέθεσαν ήδη τα ερασιτεχνικά τους προσόντα, υπέρ της πραγματικής DJing κοινότητας που συνεχίζει να συμπορεύεται και να κάνει όνειρα για το μέλλον. Άρπαξε την ευκαιρία μαζί με όλα τα παραπάνω να είσαι κι εσύ μαζί μας στις ράγες της επανέναρξης.
 • Θα υπάρξουν πιο επαγγελματικά κριτήρια σε αυτούς τους λιγότερους για καλύτερες ευκαιρίες σε καλύτερες συνθήκες μαγαζιών εστίασης, γιατί κι εκεί οι πολλοί και άσχετοι που είχαν χώρους για μπίζνες, ξεπλύματα, γκόμενες, drugs κι οτιδήποτε πλην της σωστής επαγγελματικής σημασίας, έχουν ήδη καταφύγει σε νέες αποστολές σε άλλους χάρτες αποδοτικότητας αυτών των συμφερόντων τους. Αν ξεχωρίσεις, θα είσαι με τους λίγους και σωστούς!

Τα (-) της κρίσης της πανδημίας

 • Πολλά από τα μαγαζιά που έπαιζες μουσική ήδη έχουν κατεβάσει μόνιμα ρολά, όπως και δημοφιλή festival που λόγω της συνεχόμενης αναβολής, λόγω της πανδημίας αδυνατούν να σηκώσουν τα κόστη επιβίωσης όταν στηρίζουν την ύπαρξη τους σε χιλιάδες εισιτήρια κοινού & χορηγικές εμπορικές σχέσεις για μια και μόνο ημέρα/νύχτα παρουσίας τους στον χάρτη.
 • Θα υπάρξει υποχρεωτική μείωση (για να μην πούμε καθήζηση) μισθών, μεροκάματου όπως λέμε στην γλώσσα μας, γιατί αυτό λέει η λογική. Γίνεται ένα ολικό reset κι όλοι μαζί από κοινού θα πρέπει να ανασυντάξουμε δυνάμεις και να το γυρίσουμε μαζί. Εκεί βέβαια θα πρέπει μαζί με αυτά να μπουν και τα εργατικά “όρια” για να επανέλθουμε σωστά μαζί κι όχι ξεχωριστά…
 • Υπάρχει μεγάλη εκμετάλευση σε ανθρώπους του χώρου, από μεσάζοντες ή και άμεσα εμπλεκόμενους σε nightlife, ΜΜΕ, δισκογραφικές εταιρίας και managers που ακόμη και σήμερα εισπράτουν πολλά για να σου υπόσχονται επίσης πολλά, αλλά που το αποτέλεσμα τους διαψεύδει… Φίλτραρε κάθε σου κίνηση και εμπιστεύσου την κρίση και άλλων ανθρώπων κοντά σου, ζητώντας τους να σε συμβουλέψουν!
 • Θα πρέπει να δουλέψεις περισσότερες εργατο-ώρες για να μπορέσεις να “επιβιώσεις” στον χώρο με μηδέν ή πολύ μικρά έσοδα. Εδώ, και πάλι η ωριμότητα του μυαλού σε συνεργασία της αντίστοιχης ωριμότητας της τσέπης σου θα πρέπει να κάνουν ειρήνη και σίγουρα όχι περιττές πράξης.
 • Θα πρέπει να δουλέψεις πολύ το μέσα σου, γιατί θα ακούσεις πολλά επαγγελματικά όχι και κλειστές πόρτες σε δουλειές που μέχρι πρότινος με τις επιδόσεις ή και τα προσόντα σου ήταν … piece of cake! Μην πέσεις, γιατί δύσκολα θα ξανασηκωθείς…

Η επόμενη μέρα στον χώρο της διασκέδασης / εστίασης στην χώρα μας νωρίτερα πριν το καλοκαίρι δεν αναμένεται και θα είναι σίγουρα δυσκολότερη και με χειρότερες συνθήκες υποχρεωτικών μέτρων, που κανείς ως τώρα δεν μπορεί καν να μαντέψει…

Οι χρονιές που τα μαγαζιά ήταν “πιτα” ή που ο ένας ήταν πάνω στον άλλο σε φεστιβάλ (σχεδόν όλα ακυρώνουν τα πλάνα του 2021) ή που έκανες φλερτ πάνω στην μπάρα ενός bar έχουν περάσει ανεπιστρεφτεί. Ακόμη και τα όσα ζήσαμε πέρσι στο λιτό καλοκαιρινό seasonality θα δείχνουν πλουσιοπάροχα σε σχέση με τα οριστικά μέτρα επαναλειτουργίας του κλάδου.

Ξαναγράφω, ότι δεν είμαι αρνητιστής, αλλά προφανώς έτοιμος για τη νέα αυτή εποχή του κλάδου που αναμένεται!

Το μέλλον της προσωπικής DJing ταυτότητας σου είναι στα … χέρια σου!

Πηγή